Vrijheid is loslaten – geef jouw ‘oorspronkelijke ik’ weer erkenning

blog | vluchten kan niet meer

Vrijheid wordt beperkt

De beperking van jouw vrijheid kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld door uiterlijke omstandigheden, zoals de corona maatregelen. Maar ook niet kunnen of willen zeggen wat je denkt door angsten wat de ander van je vindt. Of als lang op je wordt ingepraat door de media en overheid over het gevaarlijke virus en het belang van de noodzakelijke maatregelen, sla je je eigen gedachtegang over en neem je dit aan zonder een kritische blik. Uiteindelijk ben je er niet meer van bewust hoezeer de angst zich in je genesteld heeft en handel je vanuit een onbewust geïntegreerde impuls om angsten te vermijden.

De sociale omgeving en geïnternaliseerde herhaalde beweringen en uitingen door opvoeders, familieleden etc. kunnen hetzelfde effect hebben. Als aan jou steeds wordt gezegd, dat je niet zo slim bent, niet zo knap, dat ouders teleurgesteld zijn omdat je niet aan hun verwachtingen voldoet, ga je hierin bewust of onbewust geloven en kun je hierdoor een minderwaardigheidsgevoel krijgen. Ook andersom is mogelijk, dat je je ouders steeds wilt pleasen door de opleiding te doen, die zij geweldig vinden, de baan te kiezen waarvan je weet, dat je ouders dan trots op je zijn. Vastzitten in een erkenning van je ouders en daardoor de vrijheid in jezelf niet toestaan om je vleugels uit te slaan.

In elk probleem is een zwakke schakel te vinden 

Deze schakel kan het probleem in een andere context zien. Als je opgroeit in een gezin waarbij één van de ouders dominant is, met gebrek aan empathie en je krijgt steeds te horen, dat je het niet goed doet, dan ga je ook hierin geloven en worden deze begrippen geïnternaliseerd in jou. Dat wil zeggen, dat je eigenwaarde en zelfverzekerdheid in jouw leven onderbelicht blijven. Je blijft strubbelen om te oefenen in zelfverzekerdheid en vrije meningsuiting.

Narcisme is een vorm van gedrag dat wordt gekenmerkt door een obsessie met het eigen uiterlijk, de eigen persoonlijkheid, egoïsme, dominantie, ambitie en gebrek aan empathie. Iemand die narcistisch gedrag vertoont noemen wij een narcist. Het kan zijn dat je met een narcistisch iemand getrouwd bent of in de familie hebt die aan het gedrag voldoet. Vaak merk je dit niet eens. Je bent eraan gewend om de ander te pleasen omdat je diep in jezelf voelt dat de ander dit niet op prijs stelt.

Geef je ‘oorspronkelijke ik’ erkenning’

In alle gevallen sta je een stuk van jouw persoonlijkheid af, dat mag er niet zijn. Je durft niets uit te spreken, want de ander zal dit niet accepteren. Als je dit te lang volhoudt kunnen er ziekten ontstaan, zoals bijvoorbeeld een te snelle of te langzame schildklier, een auto-immuunziekte of hartproblemen. Het lichaam huilt, omdat je jeoorspronkelijke ik’ geen erkenning geeft. Dit kan ervoor zorgen dat je je machteloos, eenzaam en verdrietig voelt. En soms zelfs het gevoel dat je jezelf kwijt bent. Een gevoelloosheid, ontstaan door een getoonde kwetsbaarheid in het verleden waarop met onbegrip is gereageerd door voor jou belangrijke personen in je omgeving. 

Zo vertelde mijn schoonfamilie steeds aan mij dat ik te gevoelig was. Een gevoel, wat niet herkend werd door hen, omdat zij zich helemaal hadden afgesloten van hun eigen gevoel. Door zelfonderzoek en een observatie van mijn gedrag verkeerde ik in eerste instantie in de veronderstelling dat ik niet helemaal OK was. Aanpassen dus! Dit aanpassen accepteerde mijn lichaam, geest en oerbron helemaal niet. Op een gegeven moment schreeuwde een deel van mij dat het genoeg was en dat het tijd was om mijn authenticiteit uit te gaan dragen.

Het heeft tijd nodig gehad. Maar zo kon ik mezelf uiteindelijk weer accepteren in mijn ‘anders zijn’, mijn hooggevoeligheid, mijn kwetsbaarheid, mijn intuïtieve gaven, die juist maakten dat ik ík ben. Op deze manier kon ik anderen in mijn praktijk en tijdens mijn trainingen beter begrijpen. Door mijn inleving kon ik mensen begeleiden naar een heling, zowel geestelijk als lichamelijk en naar een vrijheid om te zijn wie je bent.

Vrijheid wil zeggen niet afhankelijk zijn

Vrijheid is voor mij ook om zelf te beslissen wat ik voel en dit gevoel ook toe te laten. Nu ligt een beslissing nemen in je hoofd. De mind wikt en weegt en komt tot een voor jou op dat moment goede beslissing, waardoor jij weer door kan gaan. Als je rustig gaat zitten dan zul je merken dat er een gevoel is dat je soms liever niet wil voelen. Dat weet de mind ook en de mind gaat je beschermen tegen een onbehaaglijk gevoel, dat je veel pijn kan opleveren.

Vrijheid in jezelf is dan ook in het geding. Je mind reageert zoals een ouder kan reageren om je te beschermen tegen pijn, verdriet en kwaadheid. Toch, als een ouder ons in de kinderjaren teveel beschermt, durven we niet zoveel meer te ondernemen. De angst beschermt ons dan tegen de eventuele kwetsbaarheden die een “out of the box” met zich mee kan brengen. Je komt niet meer tot je recht, de vrijheid is aan banden gelegd.

Vrijheid is ook loslaten

Mijn moeder was in haar leven heel vaak moe. Vaak ging zij ‘s middags een uur naar bed. Deze moeheid had een reden, waar niet naar gekeken werd. Zij projecteerde deze moeheid ook op mij, toen ik twee opleidingen tegelijk ging doen: een 4-jarige HBO opleiding maatschappelijk werk en een 3-jarige HBO opleiding anatomie /pathologie. Zij vond dit veel te veel, ze zei herhaaldelijk tegen mij: “als je maar goed blijft slapen, je ziet er moe uit, red  je dit wel?”

Als opmerkingen keer op keer herhaald worden, worden ze geïntegreerd. Vaak vroeg ik mij af of ik niet teveel deed. Hierna volgde een zelfonderzoek. Een moeheid, die ik activeerde door naar steeds dezelfde opmerkingen te luisteren. Het loslaten van deze projectie en luisteren naar mijn gevoel in een diepe stilte, gaf mij de vrijheid terug in mijn handelen en het vertrouwen in mezelf. Ik slaagde met hoge cijfers voor beide HBO opleidingen!!

Vrijheid is ook loslaten van alle geïntegreerde herhalende opmerkingen van de mensen, die jij belangrijk vindt en die niet overeenkomen met jouw innerlijke bron, jouw ‘zijn’.

Schrijf je in voor de gratis Healing Inspiration

Schrijf je nu in voor een 4-wekelijkse gratis mail, met daarin een blog, audio of video, die jou kan ondersteunen naar gezondheid, geluk en healing. Dit gaat jou  helpen om meer inzicht te krijgen in thema’s rondom gezondheid en het immuunsysteem.

Deel dit bericht