Wat is vrijheid voor jou?

93377C5F-0C82-4E52-BDD1-B574414AFC39

Wat versta jij onder vrijheid?
Vrijheid van meningsuiting?
Vrijheid om te zijn wie je bent?
Vrijheid om zichtbaar te zijn? 

Vrijheid wordt beperkt

Door uiterlijke omstandigheden, zoals nu de corona maatregelen.
Niet kunnen of willen zeggen wat je denkt door angsten wat de ander van je vindt.

Als lang op je wordt ingepraat door de media en overheid over het gevaarlijke virus en het belang van de noodzakelijke maatregelen, sla je je eigen gedachtegang over en neem je dit aan zonder een kritische blik.

Uiteindelijk ben je er niet meer van bewust hoezeer de angst zich in je genesteld heeft en handel je vanuit een onbewust geïntegreerde impuls om angsten te vermijden. 

De sociale omgeving en geïnternaliseerde herhaalde beweringen en uitingen door opvoeders, familieleden etc. kunnen hetzelfde effect hebben. 

Als tegen jou steeds wordt gezegd, dat je niet zo slim bent, niet zo knap, dat ouders teleurgesteld zijn, teleurgesteld, omdat je niet aan hun verwachtingen voldoet, ga je hierin bewust of onbewust geloven en kun je hierdoor een minderwaardigheidsgevoel krijgen. 

Ook andersom is mogelijk, dat je je ouders steeds wilt pleasen door de opleiding te doen, die zij geweldig vinden, de baan te kiezen waarvan je weet, dat je ouders dan trots op je zijn. 

Vastzitten in een erkenning van je ouders en daardoor de vrijheid in jezelf niet toestaan om je vleugels uit te slaan. 

Een tijd geleden kwam er een arts bij mij in de praktijk. Hij zat vast in een leegte, een verdrietig gevoel, wat hij niet kon verklaren. Zijn ouders hadden van hem een toekomstverwachting, zijn studie zou geneeskunde zijn. Hij zou arts worden. Een bijbehorende artsentas gaven ze hem al tijdens zijn eerste studiejaar. Hij zou het moeten waarmaken, aangezien zijn broer het downsyndroom had. Maar, hij wist niet of deze toekomstverwachting ook écht zijn pad was. 

Heel mooi is, dat er in elk probleem een zwakke schakel te vinden is.
Deze schakel kan het probleem in een andere context zien. 

Als je opgroeit in een gezin waarbij één van de ouders dominant is, met gebrek aan empathie en je krijgt steeds te horen, dat je het niet goed doet, negativiteit over je heen krijgt, dan ga je ook hierin geloven en worden deze begrippen geïnternaliseerd in jou. Dat wil zeggen, dat je eigenwaarde en zelfverzekerdheid in jouw leven onderbelicht blijven en je blijft strubbelen om te oefenen in zelfverzekerdheid en vrije meningsuiting. 

Narcisme is een vorm van gedrag dat wordt gekenmerkt door een obsessie met het eigen uiterlijk, de eigen persoonlijkheid, egoïsme, dominantie, ambitie en gebrek aan empathie. Iemand die narcistisch gedrag vertoont noemen wij een narcist. Het kan zijn dat je met een narcistisch iemand getrouwd bent of in de familie hebt die aan het gedrag voldoet. Vaak bemerk je dit niet eens, je bent eraan gewend om de ander te pleasen, de ander niet tegen te spreken, omdat je diep in jezelf voelt, dat de ander dit niet op prijs stelt en jou zal sanctioneren. 

In alle gevallen sta je een stuk van jouw persoonlijkheid af, dat mag er niet zijn,
Je durft niets uit te spreken, want de ander zal dit niet accepteren.

 Als je dit te lang volhoudt ontstaan er ziekten, zoals een te snelle of te langzame schildklier, een auto-immuunziekte, hartproblemen en meer. Het lichaam huilt, omdat je je oorspronkelijke ik geen erkenning geeft. 

Een gevoel, dat je waarschijnlijk wel herkent:
een eenzaam gevoel…
een verdrietig gevoel…
een machteloos gevoel…
en soms zelfs het gevoel, dat je jezelf kwijt bent en kan uitroepen “wat is er gebeurd, zo was ik niet vroeger”.

Geen liefde meer voelen voor jezelf en anderen, een gevoelloosheid, ontstaan door een getoonde kwetsbaarheid in het verleden waarop met onbegrip is gereageerd door voor jou belangrijke personen in je omgeving. 

Zo vertelde mijn schoonfamilie steeds aan mij, dat ik te gevoelig was, te emotioneel en teveel in mijn gevoe
Door zelfonderzoek en een observatie van mijn gedrag verkeerde ik in eerste instantie in de veronderstelling, dat ik niet helemaal OK was. Aanpassen dus!! 

Dit aanpassen accepteerde mijn lichaam, geest en oerbron helemaal niet!
Op een gegeven moment schreeuwde een deel van mij dat het genoeg was en dat het tijd was om mijn authenticiteit uit te gaan dragen. 

Het heeft tijd nodig gehad. Maar zo kon ik mezelf uiteindelijk weer accepteren in mijn anders zijn, mijn hooggevoeligheid, mijn kwetsbaarheid, mijn intuïtieve gaven, die juist maakten dat ik ík ben.

Op deze manier kon ik anderen in mijn praktijk (met KTNO accreditatie)  en tijdens mijn trainingen beter begrijpen. Door mijn inleving kon ik mensen begeleiden naar een heling, zowel geestelijk als lichamelijk en naar een vrijheid om te zijn wie je bent. 

Schrijf je in voor de gratis healing inspiration

Schrijf je nu in voor een 4-wekelijkse gratis mail, met daarin een blog, audio of video, die jou kan ondersteunen naar gezondheid, geluk en healing. Dit gaat jou  helpen om meer inzicht te krijgen in thema’s rondom gezondheid en het immuunsysteem.

Deel dit bericht